Dişlerimin aşındığını hissettim sebebi ne olabilir ?
Dişler ilerleyen yaş ile birlikte biraz aşınma gösterirler. Ancak bunun ötesinde görülen aşınma, gece diş sıkma ya da gıcırdatma rahatsızlığına bağlı olabilir. Başka bir neden de aşınan dişler ile temasta olan karşıt dişlerin uygun olmayan şekilde porselen ya da metal ile kaplanmış olmasıdır. Hamilelik nedeni ile kusma şikayeti olanlarda ve aşırı miktarda asitli içecek tüketen kişilerde, ağız bakımı da ihmal ediliyorsa aşınma gözlenebilir.
Dudak kenarlarımın kıvrıldığını ve aynaya bakınca yaşlı insan yüzüne sahip olduğumu görüyorum ?
Yaşlı yüz görünümü, genel olarak alt çene ile üst çene arası mesafenin azalmasından kaynaklanır. Dişeti rahatsızlıklarından dolayı dişler arası ilişkilerin bozulması, diş çekimini takiben protez yapılmaması bu durumu ortaya çıkarabilir.
Diş etlerim kendi kendine ya da fırçalayınca kanıyor. Ne yapmalıyım ?
Dişetlerinin kanaması dişeti iltihabının belirtisidir. Düzenli diş fırçalamamak ya da fırçalama işlemini gerektiği gibi yapmamak başlıca sebebidir. Dişeti sağlığı, dişlerinizin sallanmadan size hizmet etmesi için çok önemlidir. Bu nedenle dişeti sağlığınızı kontrol ettirmek için diş hekimine başvurmanız gerekmektedir.
Dişler Nasıl Fırçalanmalı ?
Dişlerin ve dişetlerinin ortak düşmanı olan bakteri plağı, diş çürümelerine yol açan yapışkan bir mikrop tabakasıdır. Diş etlerine sıçradığında, kısa zamanda diş kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarına yol açar.
Fırçanızı 45 lik bir açı ile diş-dişeti birleşimine yerleştirin. Fırçanızı, kıl uçlarının aynı yerde kalmasına özen göstererek, küçük daireler çizecek şekilde hareket ettirin. Bu hareket fırçanızın kenardaki uzun kıları ile diş eti hizasında ve diş arasında oluşan bakteri plağının temizlenmesini sağlayacaktır. Aynı hareketi her dişin üzerinde 10’ar saniyelik sürelerle tekrarlayın Aynı küçük dairesel hareketlerle, alt ve üst dişlerinizin iç ve dış yüzeylerinde oluşan bakteri plaklarını temizleyin.
Ön dişlerinizin arka yüzeylerini, şekilde görüldüğü gibi Advantage diş fırçanızın güc noktasını kullanarak aynı dairesel hareketlerle temizleyin. Fırçanızın kıllarını diş-diş eti birleşiminde ve diş aralarında hissettiğinizden emin olun
Alt ye üst azı dişlerinizin çiğneme yüzeylerini fırçanızı ileri geri hareket ettirerek temizleyin. En arkadaki dişlere de ulaşıp temizlemeyi ihmal etmeyin.
Uzun süredir diş hekimine gitmedim. Ne sıklıkla kontrole gitmeliyim ?
Şikayeti olmayan bireyler, yılda bir kez, diş hekimi kontrolüne gitmelidir. Teşhis konmuş dişeti rahatsızlığı, aşırı çapraşık dişleri olan ya da çürük yatkınlığı olan bireyler ise 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Ağız kokum olduğunu hissediyorum. Ne yapmalıyım ?
Ağız kokusunun kaynağı çoğunlukla diş çürükleri, dişeti hastalıkları ya da uygun olmayan şekilde yapılmış dolgu, köprü ya da kaplamalardır. Durumunuzu değerlendirmesi için diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Ağzımı açıp kapatırken ses geliyor ancak bir ağrı hissetmiyorum. Ne yapmalıyım ?
Çene eklemi rahatsızlığının bulgularından birisi ses duymaktır. Rahatsızlığın sebebi darbe vs gibi sebebi bilinen, yakın zamanda gerçekleşmiş olabileceği gibi, çok daha önce olmuş ancak unutulmuş bir olay da olabilir. Diş hekimine görünmeniz gereklidir.
Sabah uyandığımda kulağımın önünde, çene ekleminde ağırlık, ağrı ya da yorgunluk hissediyorum. Ne yapmalıyım ?
Büyük ihtimalle geceleri diş sıkıyor ya da gıcırdatıyorsunuz. Uyurken takacağınız bir protez hazırlanması sizi rahatlatabilir. Diş hekiminize başvurmalısınız.
Dişlerimin renginin koyulaştığını hissediyorum. Beyazlatma olasılığı var mı ?
Dişlerimiz ilerleyen yaşımızla birlikte sadece aşınmaz, daha koyu bir renk de alırlar. Diş hekiminizin ofisinde ya da gene diş hekiminizin gözetiminde, evde uygulayacağınız ilaçlar ile rengi açmanız çoğu zaman mümkündür. Marketlerde satılan beyazlatıcı ürünlerin içeriğinin ve uygulama şartları tam olarak standardize edilmediği için, klinik olarak, dişlerinizi marketlerde satılan ürünler ile beyazlatmanızın riskli olduğunu düşünmekteyiz.
Eksik diş ya da dişlerim var. Diğer dişlerime zarar vermeden bu boşluklar doldurulabilir mi?
Diğer dişlere zarar vermeden boşlukları doldurmanın tek yolu ‘implant’ uygulamasıdır. Eksik olan bölgeye, genelde çok kolay bir operasyon ile yerleştirilecek implant (titanyumdan üretilmiş vida) sorunun çözümü için yeterlidir. Doğal olarak, tüm hastalarımız, implant yapılması için uygun değildir. Kişisel durumunuzu öğrenmek için diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Dişlerim çarpık ve yaşım ilerledi. Dişlerim düzeltilebilir mi ?
Çarpık dişler, ortodontik uygulamalar ile (yani tel takılarak) çok ileri yaşlarda bile düzeltilebilir. Ancak tedavinin süresi ve uygulama sırasında sizi rahatsız etme olasılığı baştan hekiminiz ile karar vermeniz gereken bir konu. Bunun ötesinde lamina kaplamalar ya da porselen uygulamaları ile çözümlere ulaşılabilir. Ancak her tedavinin avantaj-dezavantajlarını incelemeniz gerekmektedir.
Hamileyim ve diyetlerim kanıyor. Ne yapmalıyım ?
Hamilelik sırasında değişen hormon seviyeleri ve vücut dengeleri dişetlerinin daha hassas olmasına neden olur. Hamilelik süresince, anne adayının, ağız bakımına üst düzeyde ilgi göstermesi gerekmektedir. Dişetlerine yönelik sıkıntının aşırı olması durumunda mutlak diş hekimine başvurulması gerekir.
Dişlerimin tedavi edilmeye ihtiyacı var ama bu işlem ne kadar sürer ?
Tedavinin kapsamına göre süresi de değişmektedir. Kliniğimizde benimsediğimiz prensip, vakti kısıtlı hastalarımız için, gerekirse uzun seanslar ayırarak tedaviyi kısa sürede bitirmek ancak tedavi gereklerinden taviz vermemektir.
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığı etkiler mi?
Ağız ve diş sağlığının bozuk olması durumunda insan vücudu olumsuz yönde etkilenir. Ağız sindirim sisteminin başlangıcıdır. Buradaki her hangi bir bakteri, mikroorganizma tüm vücuda dağılacak ve sindirim sistemimizin diğer organlarını olumsuz yönde etkileyecektir. İnsan biyolojik bir varlıktır. Ve bütün organlar beraber ve bir bütün halinde çalışır. Birinin hastalanması diğerinin ide hastalanması demektir. Sağlık ağızdan başlar.
Çocukların diş hekiminden korkmaması ve diş hekimine alışması için neler yapmamız gerekir?
Küçük yaşlarda diş hekimine ” tanışma ” amacıyla götürülmeleri tavsiye edilir, hatta bu tanışmalar onların yaş günleri özel günlerine denk getirilebilir veya çok sevdiği bir yere gitmeden önce eğlence maksadıyla diş hekimine götürülebilirler. Böylece ilk deneyiminde çocuk ağrısız ve korkusuz bir gün geçirir. Daha sonraki seanslarda ise mümkün olduğunca ağrısız müdahaleler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çocuklar sadece canlarının yanıp-yanmadığını bilir. Olayları doğru bir şekilde yorumlayamazlar. Bu nedenle yapılacak tedavilerin zamana yayılarak yapılması, çocuğun diş hekimleri ile ilgili olumsuz izlenimler edinmemesini sağlar. Bunun sonucunda diş hekimi korkusunun geliştiği en önemli dönemler sağlıklı bir şekilde atlatılır.
Çürük nasıl oluşur ?
Yemek yedikten sonra dişlerimizin üzerinde biriken yiyecek artıklarıyla beslenen mikroorganizmalar asit üretirler ve asit dişlerimizin minesine etki ederek dişlerimizin kimyasını bozar ve dişleri çürütür.
Diş ipi kullanmalı mıyız ?
Diş fırçası dişlerimizin sadece %60/70 ini temizler geri kalan %30 luk kısmını ancak diş ipi kullanarak temizleye biliriz. Çünkü fırça 2 dişin arasına giremez.
Eksik dişlerin yerlerinin doldurulması gerekli midir ?
Ağzınız da eksik diş varsa çiğneme fonksiyonu tam olarak yapamayız. Boşluğun sağındaki ve solundaki dişler boşluğa doğru devrilmeye başlar. Ağız yapısının bozulmaması için eksik dişlerin yerine yeni dişlerin getirilmesi şarttır.
Yirmi yaş dişi çıkmaya bilir mi?
Çok ender de olsa 20 yaş dişleri oluşmaya bilir. Çene kemiğinde yer bulmuş ve çıkmışsa ve diğer dişleri sıkıştırmıyorsa çekilmesi gerekli değildir. Ancak öndeki dişlere baskı uygulaması durumunda bu dişlerin derhal çekilmesi gereklidir. Çekilmemesi durumunda dişlerde çapraşıklıklar ve yan dişlerde temizlenememesinden dolayı çürümeler başlar.
Bu bölümde bize en sık sorulan sorular yer alıyor. Aklınızdaki sorunun cevabı burada yoksa, iletişim formu ile bize ulaşarak ve ya kliniğimize uğrayarak sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Telif Hakkı © 2024 Beydent Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Seydişehir şubemiz mevcut adresinden Seyyid Harun Veli Caddesi No:23A Yapı Kredi Bankası Yanına taşınmıştır.
Bu web sitesinde çerez kullanılır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.